ASIKIN YONATHAN (アシキン ヨナタン)

Asikin Yonathan

写真a

職名

准教授

科研費研究者番号

20799689

現在の所属組織 【 表示 / 非表示

  • 専任   琉球大学   農学部   亜熱帯生物資源科学科   准教授  

  • 併任   琉球大学   農学研究科   亜熱帯農学専攻   准教授  

  • 併任   琉球大学   鹿児島大学大学院連合農学研究科   応用生命科学専攻   准教授  

出身大学 【 表示 / 非表示

  • 1999年09月
    -
    2003年04月

    ボゴール農科大学 (Bogor Agricultural University; IPB University)   農業工学部 (Faculty of Agricultural Technology)   食品科学   卒業

出身大学院 【 表示 / 非表示

  • 2005年09月
    -
    2008年08月

    ボゴール農科大学 (IPB University)  大学院修士課程   食品科学  修士課程  修了

  • 2011年04月
    -
    2014年03月

    鹿児島大学大学院連合農学研究科  応用生命科学専攻  博士課程  修了

取得学位 【 表示 / 非表示

  • 鹿児島大学 -  博士  農学

職歴 【 表示 / 非表示

  • 2014年05月
    -
    2016年04月

      琉球大学熱帯生物圏研究センター 日本学術振興会外国人特別研究員  

  • 2016年05月
    -
    2017年01月

      琉球大学農学部 博士研究員  

  • 2017年02月
    -
    2019年12月

      筑波大学生命環境系 助教  

  • 2020年01月
    -
    継続中

      琉球大学農学部 准教授  

所属学会・委員会 【 表示 / 非表示

  • 2019年02月
    -
    継続中
     

    日本農芸化学会

  • 2020年02月
    -
    継続中
     

    日本食品科学工学会

  • 2024年04月
    -
    継続中
     

    日本食品保蔵科学会

研究キーワード 【 表示 / 非表示

  • 食品科学

  • 食品成分化学

  • フレーバー分析

研究分野 【 表示 / 非表示

  • ライフサイエンス / 食品科学

論文 【 表示 / 非表示

  • Gas chromatography-mass spectrometry-based electronic nose, glycosidically bound volatile, and alcohol-acyltransferase activity profiles of Okinawan pineapple

    Yonathan Asikin, Annu Kohama, Tomomasa Kudaka, Ryota Maekawa, Takuya Kobayashi, Makoto Takeuchi, Yusuke Kamiyoshihara, Kensaku Takara, Koji Wada

    International Journal of Food Science & Technology ( John Wiley & Sons )    2024年04月 [ 査読有り ]

    掲載種別: 研究論文(学術雑誌)

  • Characterization of physicochemical traits, total carotenoids, volatile components, and orthonasal aroma profiles of new Okinawan pineapple (Ananas comosus) breeding lines

    Yonathan Asikin, Tomomasa Kudaka, Ryota Maekawa, Takuya Kobayashi, Makoto Takeuchi, Masahiro Horiuchi, Koji Wada

    Food Science and Technology Research ( 公益社団法人 日本食品科学工学会 )  30 ( 2 ) 181 - 194   2024年03月 [ 査読有り ]

    掲載種別: 研究論文(学術雑誌)

  • Assessment of volatile characteristics of Okinawan pineapple breeding lines by gas-chromatography–mass-spectrometry-based electronic nose profiling and odor activity value calculation

    Yonathan Asikin, Mutsumi Kawahara, Sora Kochi, Ryota Maekawa, Yuta Omine, Makoto Takeuchi, Kensaku Takara, Koji Wada

    Chemosensors ( MDPI )  11 ( 10 ) 512   2023年09月 [ 査読有り ]

    掲載種別: 研究論文(学術雑誌)

  • Multivariate profiling of metabolites and volatile organic compounds in Citrus depressa Hayata fruits from Kagoshima, Okinawa, and Taiwan

    Yonathan Asikin, Yoshio Tamura, Yusuke Aono, Miyako Kusano, Hiroshi Shiba, Masashi Yamamoto, Fumimasa Mitsube, Shu-Yen Lin, Kensaku Takara, Koji Wada

    Foods ( MDPI )  12 ( 15 ) 2951   2023年08月 [ 査読有り ]

    掲載種別: 研究論文(学術雑誌)

  • Evaporation temperature alters physicochemical properties and volatile Maillard reaction products of non-centrifugal cane sugar (NCS): Comparison of polyethylene membrane and retronasal aroma simulator techniques for the extraction of volatile organic compounds in NCS

    Yonathan Asikin, Yuki Nakaza, Goki Maeda, Hirotaka Kaneda, Kensaku Takara, Koji Wada

    Applied Sciences ( MDPI )  13 ( 11 ) 6402   2023年05月 [ 査読有り ]

    掲載種別: 研究論文(学術雑誌)

全件表示 >>

著書 【 表示 / 非表示

MISC(その他業績・査読無し論文等) 【 表示 / 非表示

  • Assessment of flavor characteristics of new Okinawan pineapple breeding lines by GC-MS-based electronic nose, alcohol-acyltransferase activity, and glycosylated-volatile measurements

    Yonathan Asikin, Ryota Maekawa, Takuya Kobayashi, Makoto Takeuchi, Yusuke Kamiyoshihara, Kensaku Takara, Koji Wada

    e-Proceeding of the 17th ASEAN Food Conference 2023 ( Malaysian Institute of Food Technology )    2023年10月  [査読有り]

     

  • Rabbit nugget production coaching to externalize the excellent commodity as downstream business activity of rabbit breeders in Kendal Regency

    Ahmad Ni’matullah Al-Baarri, Siti Susanti, Heni Rizqiati, Aldia Katherinatama, Yonathan Asikin

    AIP Conference Proceedings ( AIP Publishing )  2722 ( 1 ) 040003   2023年07月  [査読有り]

     

    DOI

  • Effect of cultivation line and peeling process on chemical composition, taste characteristic, volatile aroma components, and antioxidant activity in Shiikuwasha (Citrus depressa Hayata) juice

    Yonathan Asikin, Yoshimasa Yamano, Kensaku Takara, Koji Wada

    Proceedings of the 13th ASEAN Food Conference ( Singapore Institute of Food Science and Technology )    91 - 100   2013年09月  [査読有り]

     

  • Teknologi tepat guna untuk meningkatkan keamanan jamu gendong

    Roni Wiguna, Yonathan Asikin, Nur Hasanah, Fizi A. Harahap, Ratih Dewanti-Hariyadi

    Proceeding of the National Seminar on Traditional Food as the Basis for Functional Food and Supplement Industry ( IPB University )    215 - 224   2001年08月  [査読有り]

     

研究発表等の成果普及活動 【 表示 / 非表示

  • 南西諸島・台湾在来柑橘 Citrus depressaの色素特性、ポリメトキシフラボノイドおよび香気成分の分析

    Yonathan Asikin

    ロッテ財団第 9 回 若手研究者の集い  (学士会館)  2024年07月  -  2024年07月   

  • 沖縄県産パインアップル(Ananas comosus)のレトロネーザルアロマの評価と解析

    幸地空, 新垣江利子, 大江萌那, 竹内誠人, 前川龍太, 小林拓也, 堀内政宏, 和田浩二, Yonathan Asikin

    日本食品保蔵科学会第73回大会  (琉球大学)  2024年06月  -  2024年06月   

  • Profiling of free and glycosidically bound volatiles and non-volatile components in Shiikuwasha (Citrus depressa) fruits from Okinawa, Japan

    Yonathan Asikin, Aldia Katherinatama, Kazuki Shimoda, Moena Oe, Fumimasa Mitsube, Kensaku Takara, Koji Wada

    Food Innovation Asia Conference 2024  (BITEC, Bangkok, Thailand)  2024年06月  -  2024年06月   

  • Genetic characteristics and volatile aroma compounds of leaf and fruit edible part of Citrus depressa from Kagoshima, Okinawa, and Taiwan

    Moena Oe, Yonathan Asikin, Masashi Yamamoto, Fumimasa Mitsube, Shu-Yen Lin, Kensaku Takara, Koji Wada

    Food Innovation Asia Conference 2024  (BITEC, Bangkok, Thailand)  2024年06月  -  2024年06月   

  • Characterization of food volatiles by GC-MS-based electronic nose profiling technique

    Yonathan Asikin

    Seminar Nasional PATPI Bogor  (IPB大学(インドネシア))  2024年04月  -  2024年04月   

全件表示 >>

論文査読・海外派遣等、研究諸活動 【 表示 / 非表示

  • Food Science and Technology Research(編集委員)

    学術専門雑誌等編集 

    2024年04月
    -
    継続中
     

  • Frontiers in Nutrition (Topic Editor)

    学術専門雑誌等編集 

    2023年08月
    -
    継続中
     

  • Science & Technology Indonesia (Editorial Board)

    学術専門雑誌等編集 

    2022年11月
    -
    継続中
     

  • Foods (Special Issue Editor)

    学術専門雑誌等編集 

    2022年10月
    -
    継続中
     

  • Journal of Food Technology and Industry (Editorial Board)

    学術専門雑誌等編集 

    2013年10月
    -
    継続中
     

科研費獲得情報 【 表示 / 非表示

その他研究費獲得情報 【 表示 / 非表示

  • Foodomics profiling and flavor release detection of Okinawan processed brown sugar

    研究費種類: 学内助成(後援会・財団含む)  参画方法: 研究代表者

    研究種別: 研究助成  事業名: 琉球大学若手・女性・外国人研究者支援研究費

    研究期間: 2023年07月  -  2024年03月 

    資金配分機関: 琉球大学

    直接経費: 1,000,000(円) 

  • 木のストローの特徴香による生理・心理的リラックス効果の複合的解析

    研究費種類: 財団・社団法人等の民間助成金  参画方法: 研究代表者

    研究種別: 研究助成  事業名: 研究助成

    研究期間: 2022年04月  -  2024年03月 

    資金配分機関: Konno&レスター財団

    金額合計: 1,500,000(円)

  • フードミクス解析による南西諸島・台湾在来柑橘の遺伝的多様性と食品機能の解明

    研究費種類: 財団・社団法人等の民間助成金  参画方法: 研究代表者

    研究種別: 研究助成  事業名: 奨励研究助成

    研究期間: 2021年04月  -  継続中 

    資金配分機関: ロッテ財団

    金額合計: 3,000,000(円)

  • 黒糖のフレーバー特性とフレーバーリリースの複合的解析

    研究費種類: 財団・社団法人等の民間助成金  参画方法: 研究代表者

    研究種別: 研究助成  事業名: 学術研究助成

    研究期間: 2021年02月  -  2023年01月 

    資金配分機関: 浦上食品・食文化振興財団

    金額合計: 3,300,000(円)

共同研究実施実績 【 表示 / 非表示

  • 真菌を接種したドライ熟成肉の香りに関する研究

    研究期間: 2023年04月  -  2024年03月 

  • 伝統的酒造りによる泡盛古酒化のメカニズム解明

    研究期間: 2022年08月  -  2025年03月 

    代表者: 高良健作  連携研究者: ヨナタン・アシキン,平良東紀,眞榮田麻友美,上間長亮,吉田嵩策  資金配分機関: 沖縄科学技術振興センター

    金額合計: 15,000,000(円)

  • 沖縄県農産物の素材の事業における活用法開発の検討(沖縄県の果実残渣を利用したオイル等の成分把握に関する研究)

    研究期間: 2022年08月  -  2023年02月 

    直接経費: 454,545(円)  間接経費: 45,455(円)  金額合計: 550,000(円)

  • 食品のもつレトロネーザルアロマの解析と評価

    研究期間: 2022年05月  -  2024年03月 

  • 南西諸島・台湾在来柑橘Citrus depressa Hayata果実中カロテノイド由来香気成分と食味成分の複合的解析

    研究期間: 2022年04月  -  2023年03月 

全件表示 >>

SDGs 【 表示 / 非表示

  • 熱帯・亜熱帯生物資源のおいしさ~機能性探索とその活用