ASIKIN YONATHAN (アシキン ヨナタン)

Asikin Yonathan

写真a

職名

准教授

科研費研究者番号

20799689

現在の所属組織 【 表示 / 非表示

  • 専任   琉球大学   農学部   亜熱帯生物資源科学科   准教授  

出身大学 【 表示 / 非表示

  • 1999年09月
    -
    2003年04月

    ボゴール農科大学 (Bogor Agricultural University; IPB University)   農業工学部 (Faculty of Agricultural Technology)   食品科学   卒業

出身大学院 【 表示 / 非表示

  • 2005年09月
    -
    2008年08月

    ボゴール農科大学 (IPB University)  大学院修士課程   食品科学  修士課程  修了

  • 2011年04月
    -
    2014年03月

    鹿児島大学大学院連合農学研究科  応用生命科学専攻  博士課程  修了

取得学位 【 表示 / 非表示

  •  -  博士  農学

職歴 【 表示 / 非表示

  • 2014年05月
    -
    2016年04月

      琉球大学熱帯生物圏研究センター 日本学術振興会外国人特別研究員  

  • 2016年05月
    -
    2017年01月

      琉球大学農学部 博士研究員  

  • 2017年02月
    -
    2019年12月

      筑波大学生命環境系生 助教  

所属学会・委員会 【 表示 / 非表示

  • 2019年02月
    -
    継続中
     

    日本農芸化学会

  • 2020年02月
    -
    継続中
     

    日本食品科学工学会

研究キーワード 【 表示 / 非表示

  • 食品科学

  • 食品成分化学

  • フレーバー分析

研究分野 【 表示 / 非表示

  • ライフサイエンス / 食品科学

論文 【 表示 / 非表示

  • High-throughput chlorophyll and carotenoid profiling reveals positive associations with sugar and apocarotenoid volatile content in fruits of tomato varieties in modern and wild accessions

    Aono Y, Asikin Y, Wang N, Tieman D, Klee H, Kusano M

    Metabolites ( MDPI )  11 ( 6 ) 398   2021年06月 [ 査読有り ]

    掲載種別: 研究論文(学術雑誌)

  • Characterization of volatile organic compounds in mango ginger (Curcuma amada Roxb.) from Myanmar

    Chen Y, Shukurova MK, Asikin Y, Kusano M, Watanabe KN

    Metabolites ( MDPI )  11 ( 1 )   2020年12月 [ 査読有り ]

    掲載種別: 研究論文(学術雑誌)

  • Physicochemical, antioxidant, volatile component, and mass spectrometry-based electronic nose analyses differentiated unrefined non-centrifugal cane, palm, and coconut sugars

    Weerawatanakorn M, Asikin Y, Kamchonemenukool S, Tamaki H, Takara K, Wada K

    Journal of Food Measurement and Characterization ( Springer Nature )    2020年11月 [ 査読有り ]

    掲載種別: 研究論文(学術雑誌)

  • Profiling of volatile organic compounds in wild indigenous medicinal ginger (Zingiber barbatum Wall.) from Myanmar

    Shukurova MK, Asikin Y, Chen Y, Kusano M. Watanabe KN

    Metabolites ( MDPI )  10 ( 6 ) 248   2020年06月 [ 査読有り ]

    掲載種別: 研究論文(学術雑誌)

  • Compositions, taste characteristics, volatile profiles, and antioxidant activities of sweet sorghum (Sorghum bicolor L.) and sugarcane (Saccharum officinarum L.) syrups

    Asikin Y, Wada K, Imai Y, Kawamoto Y, Mizu M, Mutsuura M, Takahashi M

    Journal of Food Measurement and Characterization ( Springer Nature )  12 ( 2 ) 884 - 891   2018年06月 [ 査読有り ]

    掲載種別: 研究論文(学術雑誌)

全件表示 >>

著書 【 表示 / 非表示

研究発表等の成果普及活動 【 表示 / 非表示

  • Mass spectrometry (MS)-based omics profiling on discriminant flavors of food resources: Japan-ASEAN food research connections

    Asikin Yonathan

    日本食品科学工学会 第64回大会 「Globalization of Food Science and Technology」食品科学工学のグローバル化 国際交流シンポジウム  2017年08月  -  2017年08月   

  • Assessment of aroma characteristics in Okinawan pineapple (Ananas comosus) breeding lines by GC-MS-based electronic nose profiling and odor activity value calculation

    Asikin Y, Kawahara M, Oe M, Takeuchi M, Omine Y, Maekawa R, Wada K

    Food Innovation Asia Conference 2021  2021年06月  -  2021年06月   

  • Evaluation of free and glycosidically bound aroma compounds in Okinawan pineapple (Ananas comosus)

    Asikin Y, Shimoda K, Takeuchi M, Omine Y, Maekawa R, Takara K, Wada K

    Food Innovation Asia Conference 2021  2021年06月  -  2021年06月   

  • Sugar, organic acid, and MS-e-nose properties of non-centrifugal cane sugars from Japan and ASEAN countries

    Yonathan Asikin, Koji Wada, Eito Tsuchida, Goki Maeda, Vu Tuan Nam, Fitriyono Ayustaningwarno, Siti Hajar-Azhari

    日本農芸化学会2021年度大会  2021年03月  -  2021年03月   

  • カロテノイド由来の香気成分制御機構解明を目指した統合メタボローム解析

    青野佑亮, Yonathan Asikin, 王寧, Denise Tieman, Harry Klee, 草野都

    第62回日本植物生理学会年会  2021年03月  -  2021年03月   

全件表示 >>

論文査読・海外派遣等、研究諸活動 【 表示 / 非表示

  • Journal of Food Technology and Industry (Editorial Board)

    学術専門雑誌等編集 

    2013年10月
    -
    継続中
     

科研費獲得情報 【 表示 / 非表示

その他研究費獲得情報 【 表示 / 非表示

  • フードミクス解析による南西諸島・台湾在来柑橘の遺伝的多様性と食品機能の解明

    研究費種類: 財団・社団法人等の民間助成金  参画方法: 研究代表者

    研究種別: 研究助成  事業名: 奨励研究助成

    研究期間: 2021年04月  -  継続中 

    資金配分機関: ロッテ財団

    金額合計: 3,000,000(円)

  • 黒糖のフレーバー特性とフレーバーリリースの複合的解析

    研究費種類: 財団・社団法人等の民間助成金  参画方法: 研究代表者

    研究種別: 研究助成  事業名: 学術研究助成

    研究期間: 2021年02月  -  継続中 

    資金配分機関: 浦上食品・食文化振興財団

    金額合計: 3,300,000(円)